Er det skadeligt for din SEO at have en bindestreg dit domænenavn?

SEO optimering omfatter en lang række små og store signaler, som alle blandes sammen til én stor gryderet. Du kan tænke på dit indhold som kødet, hjemmesides webdesign som sovsen osv. Men ingen gryderet er komplet uden krydderier, og inden for SEO er disse krydderier alle de små ting du kan optimere på når du gerne vil optimere din webshop eller hjemmeside.
Der er rigtig mange små ting som faktisk kan gøre en forskel.

Læs også – Kom i gang med søgemaskineoptimering til din webshop

F.eks. Brugen af bindestreger – i din URL kan have en vis betydning, men er det så også skadeligt for din SEO? Lad os se på streger, understregninger og andre elementer i din URL, som kan være vigtige for Google og dine brugere.

Hvad siger Google om bindestreger?

I enhver diskussion som denne er det generelt en god idé at gå så tæt på kilden til som muligt. I dette tilfælde betyder det, at man skal lede efter tilfælde, hvor Google eller en repræsentant for Google har givet et officielt synspunkt om brugen af bindestreger i URL’er.

Desværre har Google ikke én stor enkelt ressourceguide for SEO. Vores liv ville være så meget nemmere, hvis de blot udleverede en slags gratis manual, og deres hjælpecenter udleverer nogle tips her og der, men sådan er det desværre ikke – og kommer næppe til at ske. For mange af de mindre spørgsmål er man nødt til at vende blikket mod 3.parts kilder. Googles primære hjælpecenter har en tendens til at fokusere på problemer med teknisk implementering eller egentlige SEO-regler, som vil få dig straffet.

Det er vel et godt tegn, ikke? Hvis der ikke er en regel, der udtrykkeligt siger “du må ikke bruge bindestreger i din URL”, vil det ikke være i strid med reglerne, så det er fint nok at bruge.

I dette tilfælde er den nærmeste ressource vi har, den tidligere chef for Googles webspam-team, Matt Cutts. Matt var i årevis den bedste ressource mange af os havde, når det kom til ændringer i Googles algoritmer, og hvad de betød for ens hjemmeside. Han lagde disse oplysninger både på YouTube og på sin egen hjemmeside, som stadig har disse indlæg arkiveret til vores orientering. Og det er også en god ting, som du vil se om et øjeblik.

Desværre har der ikke været en ny webspam-offentlig embedsmand til at træde ind og overtage Matts plads, hvilket godt kan mærkes. Mange af de blackhat teknikker om Matt Cutts begyndte at slå ned på, er stadig aktive, så det arbejde han lavede blev aldrig fuldt helt til døren. Google offentliggør stadig lejlighedsvis videoer og artikler, men der er ikke noget officielt offentligt ansigt på samme måde som Matt kom til at være. I disse dage arbejder han for den amerikanske regering som en del af Digital Service, hvilket han fandt vigtigt og betydningsfuldt nok til at sige op fra Google for at forfølge det.

Bortset fra udvandring og biografi offentliggjorde Matt et indlæg i 2005 – det er længe siden i internetår – hvor han diskuterede spørgsmålene om bindestreg og understregning. Historisk set kunne søgemaskinerne ikke engang analysere tegnsætning. Googles evne til at analysere understregningen og bindestregen sammen med et par andre tegnsætningstegn gjorde den uvurderlig for programmører og andre nørder, der ledte efter specifik terminologi, hvor de blev anvendt. Noget som de fleste SEO firmaer bør have et kendskab til.

Hvis vi ignorerer hans erindringer om de gamle dage, før Google var den gigant, som den de er nu, skal vi springe til det sidste afsnit. Matt siger: “For at besvare et almindeligt spørgsmål, så straffer Google ikke algoritmisk for bindestreger i URL’en.”

Jeg ved godt, at en enkelt artikel helt tilbage fra 2005 ikke nødvendigvis er en god indikator for nutidens SEO-politik, men faktum er, at det er alt, hvad vi har. Ikke alene er det alt, hvad vi har, men det er også sandsynligt, at den er ret præcis. Der er ikke dukket nye misbrug eller spamteknikker op i de sidste tolv år, der har nødvendiggjort en ændring af politikken vedrørende bindestregen, så afgørelsen står stadig ved magt.

Det vil sige, at Google ikke vil straffe dig for at bruge en bindestreg i din URL-adresse. Misbrug af en bindestreg som en del af en spammy URL kan dog give dig en straf, og bindestreger har deres egne problemer. Lad os grave lidt dybere.

Læs også vores 2022 SEO guide

Bindestrejer til at definere – understregninger til sammenkædning

Lad os bruge et øjeblik på at definere formålet med både – og _. Når man skriver i et format der ikke tillader mellemrum, vil man ofte benytte sig af understregningen for at skrive noget med en menneskeligt læsbar afstand. Dette fungerer for en menneskelig læser, men det er ikke nødvendigvis sådan computeren også vil fortolke symbolet.

Cutts om Understregning vs. bindestreger

Faktisk vil computere typisk bruge bindestregen som et mellemrum, der fører-til-noget-som-dette. Understregningen er et sammenkædningssymbol, hvilket betyder, at den eksisterer for at differentiere ord for mennesker, men bør ikke differentiere dem for computeren. En_Sætning_Som_Denne ville se ud som EnSætningSomDenne.

Dette håndhæves naturligvis kun i begrænset omfang. Det er faktisk helt lovligt at have en understregning i et domænenavn, bortset fra én ting; det gælder kun for egentlige DNS-navne. Man kan ikke bruge en understregning i domænenavnet på en hjemmeside, da det faktisk er en værtsnavn-URL. Det er dog alt sammen en del af den tekniske dokumentation. Det vigtige at vide her er:

Bindestrejer er tilladt i selve domænenavnene samt i underdomæner og undermapper. www.sub-domain.domain-name.com/sub-folder-1/ er en fuldt ud gyldig URL.
Understregninger er ikke tilladt i domænenavne, men er tilladt i undermapper. Du kan ofte se URL’er som www.example.com/sub_folder/, der fungerer fint i langt de fleste tilfælde.
Andre tegnsætninger, undtagen ., kan ikke bruges i URL’er uden for parametre. Domænenavne må kun bruge bogstaver, tal og bindestreger. Punktummene er der af tekniske årsager.

Læs mere – Hvad er de bedste strategier til linkbuilding?

Problemet med Spammy Exact Match domæner

Det første sted hvor vi støder på forhindringer med en bindestreg i et domænenavn, er det historiske misbrug inden for domænenavne. Den primære årsag til dette misbrug var eksakt match-domæner, som ofte gav et godt boost til ens SEO.

For mange år siden var exact match-domæner en måde til forbedre dine placeringer på søgemaskinerne når de søger på det dit domæne hed. Ideen var, at en hjemmeside der fokuserede på et specifikt søgeord, sandsynligvis ville have bedre indhold for det pågældende søgeord på en hjemmeside, der havde en mere generel URL. URL’en ville fortælle dig noget om hjemmesiden, så du vidste, om det var det rigtige sted, før du overhovedet gik derhen. Det var i det hele taget fordelagtigt at få sin hjemmeside med en snæver niche opkaldt efter den snævre niche.

Domæner med bindestreg Spam

Dette betød naturligvis, at jagten på hver eneste lille smule værdi førte til, at webdesignere og SEO firmaer lavede så mange domæner målrettet specifikke søgeord, som de kunne, for alle deres søgeord, og ofte skabte de duplikerede hjemmesider eller hjemmesider med autogeneret indhold. Snart blev exact match-domæner et ret godt tegn på, at en hjemmeside med stor sandsynlighed sandsynligvis var noget bras.

Omkring 2012 udsendte Google en opdatering, der massivt devaluerede et exact match-domæner. Dette fik mange SEO-eksperter til at konkludere, at det nu var en straf at bruge et exact match-domæne, selv om det aldrig var tilfældet. Værdien gik blot fra eksempelvis 100 til 15, i stedet for negativ, som mange fejlagtigt antog. Google har i mange algoritmeopdateringer siden da presset på for solid branding. Hvis du kan lave et solidt brand ud af de-Bedste-Brugte-Biler.dk, så gør det endelig.

Hvordan kommer bindestreg ind i billedet her? Mange exact match-domæner brugte bindestreger for at få deres exact match-søgeord til at fremstå tydeligere. Det var mere for den menneskelige læsbarhed end noget andet; exact match-domæner både med og uden bindestreger fungerer på samme måde. Bindestrejer er simpelthen sjældne nok til, at de ikke ses så meget uden for EMD’er.

Domænetilgængelighed og konkurrence

En af grundene til at nogle mennesker overvejer at bruge bindestreger, er, at det ønskede domæne ikke er tilgængeligt, men at en version med bindestreger er det. Hvis f.eks seofirma.dk var optaget, så kunne man i stedet overveje seo-firma.dk, hvilket også er et ganske udmærket domænenavn.

Bindestrejer gør dog ikke altid tingene værre. Nogle gange kan det være nødvendigt af hensyn til klarheden. Eksempel en mand ved navn Ben Dover vil f.eks. sandsynligvis ikke have bendover.com. De fleste mennesker vil i første omgang læse det som Bend Over og antage, at der er tale om helt anden slags website..

Brug af et URL-format, der kan læses af mennesker

Alt dette gælder for selve det centrale domænenavn, men hvad med alle undermapper og dele af URL’en efter .dk? Her kan du bruge, hvad du vil. Bindestrejer, understregninger, det hele er lovligt, det handler bare om, hvad der er bedst for dig og din målgruppe.

Jeg har en tendens til at foretrække at bruge bindestregsformatet, som generelt betragtes som det sædvanlige “menneskeligt læsbare” format af CMS’er som WordPress. Dette skyldes, at alternativet plejede at være enten parametre eller bare tal. Hvilken af disse ville du foretrække at se?

www.example.com/webapp/app/site/homepage.asp?code=homepage&?sessionID=34879024
www.example.com/blog/2018122
www.example.com/blog/2019/2/blog-post-title-here
Svaret er som regel det tredje. Den første er fuld af kode, der bare gør det hele rodet og indeholder dynamiske data, som har sit eget problem. Den anden er fin, men den siger ikke meget om siden. Den tredje kan derimod have nogle søgeord i den og kan være nyttig for en læser, og samtidig gavne din SEO.

Problemet med parametre skyldes i øvrigt duplicate content. Hvis hver besøgende viser et andet sessions-id, vil flere besøg fra Google-botten se den samme side på forskellige URL’er. Selv om det er den samme side, skaber den dynamiske URL problemer. Det er derfor, at kanonisering eksisterer.

Når alt kommer til alt kan du bruge bindestreger, hvis du vil, men det anbefales generelt ikke, hvis det kan undgås. Problemerne er mange, og der er ingen egentlige fordele, medmindre du absolut har brug for præcisering. Så brug bindestrejer der hvor det giver mening, og undlad at bruge dem blot til SEO. Brugt med både er det ikke skadeligt at have en bindestrej i sit domænenavn.