Uniform resource locator (URL), søgemaskineoptimering (SEO) title tag og artikeltitel er afgørende for hjemmesideoptimering og placering i søgemaskinerne. En velstruktureret og optimeret URL kan hjælpe søgemaskiner og læsere med at forstå indholdet på en side og samtidig forbedre sidens synlighed og relevans i søgeresultaterne.
Men mange hjemmesideejere og marketingfolk er nødt til at være mere opmærksomme på vigtigheden af URL-struktur, hvilket fører til dårligt optimerede URL’er, der kan hindre deres SEO-indsats.
I denne artikel vil vi udforske de otte bedste fremgangsmåder til at skabe SEO-venlige URL’er, der kan hjælpe med at forbedre din hjemmesides SEO og give en bedre brugeroplevelse.
Hvad er en URL?
En URL, som står for Uniform Resource Locator, er en unik webadresse, der identificerer placeringen af en bestemt ressource på internettet. URL’er bruges til at få adgang til forskellige ressourcer, såsom websider, billeder, videoer, lydfiler og dokumenter fra hvor som helst i verden.
For eksempel er URL’en til Googles hjemmeside https://www.google.dk, URL’en til en bestemt artikel på Wikipedia er https://dk.wikipedia.org, og URL’en til en video på YouTube er https://www.youtube.com/watch?v=llulQdW2ZXk.
Hvad er komponenterne i en URL?
Protokol (HTTP/HTTPS): Dette er den første del af en URL og angiver den protokol, der bruges til at få adgang til ressourcen. De mest almindelige protokoller, der bruges til websider, er “http://” og “https://”, hvor “http://” står for Hypertext Transfer Protocol og “https://” står for Hypertext Transfer Protocol Secure.
Et kolon og to skråstreger følger efter protokollen. For eksempel: http://www.seo-firma.dk(HTTP) https://www.seo-firma.dk (HTTPS)
- Domænenavn
Dette er den vigtigste del af en URL, der identificerer den hjemmeside eller den server, hvor ressourcen er placeret. Det efterfølges af et topdomæne (TLD) som .dk, .com, .org, .net osv. I URL’en http://www.seo-firma.dk er “seo-firma” f.eks. domænenavnet, og “.dk” er TLD’et. - Subdomæne
Et subdomæne er en del af domænenavnet, der står før hoveddomænenavnet og er adskilt af et punktum. Det bruges til at organisere og kategorisere indhold på en hjemmeside. I URL’en https://blog.minblog.io/ er “blog” for eksempel subdomænet. - Sti
Stien angiver den specifikke placering af ressourcen på hjemmesiden. En skråstreg (/) adskiller den fra domænenavnet. Stien kan indeholde mapper og undermapper, der fører til den specifikke ressource.
I URL’en https://www.domæne.dk/blog/artikel er “blog” f.eks. kataloget, og “artikel” er den specifikke ressource.
- Parametre
Parametre er yderligere oplysninger, der sendes til serveren sammen med URL’en. De er adskilt fra URL’en med et spørgsmålstegn (?) og fra hinanden med et ampersand (&). Parametre kan bruges til at sende data til serveren, f.eks. søgeforespørgsler eller brugerpræferencer.
I URL’en https://www.domæne.dk/search?q=eksempel&sort=asc er parametrene for eksempel “q=eksempel” og “sort=asc”. Parametrene er normalt ikke synlige og bruges til at sende oplysninger til serveren, f.eks. søgeforespørgsler eller sessions-ID’er.
- Fragment
Fragmentet er en specifik del af ressourcen, f.eks. et afsnit af en webside. I URL’en “https://www.eksempel.dk/artikel#sektion-3” er “#sektion-3” f.eks. det fragment, der identificerer en bestemt del af artiklen.
Selvom ikke alle URL’er indeholder alle disse komponenter, vil de fleste indeholde mindst et par stykker.
8 enkle regler til at skabe SEO-venlige webadresser
1. Gør URL’er læsbare og forståelige for menneske
En læsbar og forståelig URL-struktur kan forbedre brugeroplevelsen og SEO ved at gøre det nemt for brugerne at forstå sidens indhold uden at klikke på den. Hvis nogen ikke kan forstå siden, gider de måske slet ikke klikke på den.
For at gøre URL’er læsbare og forståelige er det vigtigt at bruge almindeligt sprog til at beskrive indholdet på siden. Undgå jargon eller tekniske termer, som måske ikke alle læsere kender. Brug i stedet beskrivende ord, der præcist beskriver indholdet på siden.
For eksempel er en URL som “https://www.domæne.dk/products/12345” meget mere læselig og forståelig end “https://www.domæne.dk/prod.php?id=12345”. Førstnævnte URL angiver tydeligt, at siden er relateret til produkter og inkluderer et specifikt produkt-ID, mens sidstnævnte URL er mindre tydelig og inkluderer tekniske termer, som måske ikke er kendt af alle brugere.
2. Brug bindestreger til at adskille ord i URL’en
Når man opretter en URL til en hjemmeside, er det vigtigt at vælge et format, der er let at læse og forstå. Bindestreger er den anbefalede måde at adskille ord i en URL på, da de giver klarhed og hjælper med at skelne mellem forskellige ord.
Brug af understregninger eller mellemrum kan skabe forvirring og kan blive fortolket som en del af et ord eller en sætning. For eksempel er en URL som “https://www.domæne.dk/mit-produkt” meget tydeligere end “https://www.domæne.dk/2323-produkt” eller “https://www.domæne.dk/mit%20produkt”.
Af disse tre URL’er er den første den klareste og letteste at læse, da den bruger bindestreger til at adskille ordene “my” og “product”. Den anden URL, som bruger understregninger, kan fortolkes som et enkelt ord, “my_product”, mens den tredje URL, som bruger mellemrum og kodning, er mindre tydelig og kan være svær at huske.
3. Hold URL’erne korte
Kortere URL’er, der eksplicit beskriver sidens indhold, er lettere at dele og huske og har tendens til at klare sig bedre i søgeresultaterne.
Det er en god praksis at bruge tre til fire ord til at beskrive indholdet på siden i URL’en. Det hjælper brugere og søgemaskiner med at forstå, hvad siden handler om, og kan forbedre hjemmesidens placering i søgemaskinerne.
For eksempel er en URL som “https://www.domæne.dk/sort-widgets-review” meget mere beskrivende end “https://www.domæne.dk/mit-ærlige-sorte-widgets-review-i-2023”.
Den første URL beskriver tydeligt indholdet på siden, mens den anden URL er mindre tydelig og indeholder unødvendige detaljer. At inkludere årstallet “2023” i URL’en er unødvendigt og kan blive forældet i fremtiden.
Det er bedre at bruge en kortere og mere generel URL, der tydeligt beskriver sidens indhold uden at inkludere specifikke detaljer, der kan ændre sig over tid.
4. Inkluder det primære søgeord i URL’en, men undgå at fylde den med søgeord
At inkludere det primære søgeord i URL’en er en god praksis til at forbedre sidens relevans og synlighed i søgeresultaterne. Ved at inkludere nøgleordet i URL’en kan søgemaskinerne bedre forstå, hvad siden handler om, og det kan være mere sandsynligt, at de viser den i relevante søgeresultater.
Det er dog vigtigt at undgå keyword stuffing. Det betyder, at man bruger for mange søgeord i URL’en; søgemaskiner kan tro, at det er spammy og straffe din hjemmeside.
I stedet skal det primære søgeord inkluderes i URL’en på en naturlig og meningsfuld måde, der præcist beskriver indholdet på siden. Det skal gøres på en måde, der er kortfattet og beskrivende. Hvis siden f.eks. handler om “hvordan man laver chokoladekage”, bør URL’en ideelt set indeholde det primære søgeord “hvordan-man-laver-chokoladekage”, men ikke gentage det unødigt.
Et godt eksempel på en SEO-venlig URL til denne side ville være “domæne.dk/hvordan-laver-jeg-chokolade-kage” i stedet for “domæne.dk/hvordan-laver-jeg-en-chokolade-kage-hvis-jeg-er-nybegynder.”
5. Brug små bogstaver i URL’en
Det skyldes, at URL’er skelner mellem store og små bogstaver, hvilket betyder, at inkonsekvent brug af store bogstaver kan skabe forvirring og potentielle fejl, når man indtaster eller linker til URL’en.
Ved konsekvent at bruge små bogstaver i URL’en er den lettere at huske og dele, og det reducerer risikoen for fejl eller forvirring. Desuden kan konsekvent brug af store bogstaver på tværs af alle URL’er på et site hjælpe med at opretholde et ensartet og professionelt udseende og forbedre den samlede brugeroplevelse.
Overvej for eksempel følgende URL’er:
https://www.domæne.dk/Produkter
https://www.domæne.dk/produkter
Af disse to URL’er er den anden det foretrukne format, da den konsekvent bruger små bogstaver og er mindre tilbøjelig til at forårsage forvirring eller fejl.
6. Undgå at bruge specielle tegn i din URL
Det er bedst ikke at bruge specialtegn som procenttegn (%), ampersand (&) og at-symboler (@) i din URL. Selvom de kan virke harmløse, kan det føre til problemer at inkludere disse tegn i URL’er.
Hovedproblemet er, at URL’er kræver korrekt kodning for at blive transmitteret over internettet. Visse tegn har særlige betydninger og skal kodes i en URL. Hvis man inkluderer rå %-, &- eller @-symboler uden at kode dem, kan det forstyrre, hvordan browsere fortolker og analyserer URL’en.
For eksempel bruges & til at adskille forespørgselsparametre i en URL. Hvis du bruger et ukodet & i stien eller filnavnet, vil browseren tro, at det er en ny forespørgselsparameter og anmode om den forkerte ressource. På samme måde bruges % til at kode andre tegn – hvis det ikke er kodet, vil browserne forsøge at fortolke det, ofte forkert. Det samme gælder faktisk for danske tegn som æ ø å. Selvom de i mange tilfælde fint kan virke i en URL, så vil det være tilfælde hvor det går helt galt. Så undgå så vidt muligt domæne navne som f.eks. mit-domæne.dk
7. Undgå at bruge sessions-ID’er eller andre dynamiske parametre i URL’en
Sessions-ID’er eller andre dynamiske parametre i URL’en kan forårsage problemer med caching og indeksering og kan resultere i problemer med duplikeret indhold.
Hvis det er muligt, anbefales det at bruge statiske URL’er, der ikke indeholder disse parametre. Statiske URL’er er lettere at cache og indeksere og er mere brugervenlige og søgemaskinevenlige.
Her er et eksempel på en statisk URL uden dynamiske parametre:
Dynamisk URL: https://www.domæne.dk/produkter?id=12345&category=køkken
Statisk URL: https://www.domæne.dk/køkken/produkter/12345
Men hvis dynamiske parametre er nødvendige, er det vigtigt at bruge URL-rewriting eller andre teknikker til at konvertere dem til mere brugervenlige og søgemaskinevenlige URL’er. Det kan indebære at bruge scripts på serversiden til at ændre URL’erne og fjerne de dynamiske parametre eller bruge andre teknikker som URL-omdirigering.
8. Undgå at bruge en dato eller et tal i din URL
Selvom det kan være fristende at inkludere en dato eller et tal i din URL for at indikere friskhed eller relevans, anbefales det generelt ikke. URL’er med datoer eller tal kan hurtigt blive forældede eller irrelevante og afspejler måske ikke sidens indhold nøjagtigt over tid.
Fokuser i stedet på at skabe beskrivende og tidløse URL’er, der nøjagtigt afspejler indholdet på siden uden at være afhængig af specifikke datoer eller tal.
Afslutningsvis er en SEO-venlig URL en vigtig faktor, der kan have en positiv indflydelse på din hjemmesides SEO-performance. Ved at følge de best practices, der er diskuteret i denne artikel, kan du sikre, at din hjemmesides URL’er er optimeret til søgemaskiner, hvilket gør det lettere for dem at crawle og indeksere dit indhold.
Husk at holde dine URL’er enkle, beskrivende og relevante for dit indhold, og undgå at bruge dynamiske parametre og unødvendige tegn.
Med disse best practices for URL-struktur i baghovedet kan du øge din hjemmesides synlighed og placering på søgemaskinernes resultatsider og tiltrække mere trafik.